Branderige ogen en slecht zicht achter de computer?

Steeds meer tijd wordt besteed aan het kijken op een klein scherm.

Is het scherm van een tablet nog redelijk van formaat, het scherm van de smartphone is zo klein dat je je echt goed moet concentreren om de tekst te kunnen lezen. Ook het kijken van filmpjes, met snel wisselende beelden,  vraagt een grote concentratie van de ogen. Daarnaast zien we dat zowel volwassenen als kinderen steeds meer tijd besteden aan het kijken op hun smartphone of tablet. Deze sterke concentratie op een klein oppervlak veroorzaakt vaak klachten zoals hoofdpijn, vermoeide en branderige ogen en soms zelfs nek- en schouderklachten.

Oorzaken van de klachten

Vaak worden deze klachten veroorzaakt doordat de beide ogen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Als beide ogen niet op hetzelfde punt gericht worden. De beelden van beide ogen versmelten dan niet goed. Dit wordt fixatie disparatie genoemd. Wat er vervolgens gebeurt is dat de hersenen dit proberen te corrigeren. Er worden voortdurend corrigerende prikkels van de hersenen doorgegeven aan de oogspieren. Dit leidt tot overbelasting van deze oogspieren met als gevolg hoofdpijn. Ook het lichaam heeft de neiging om mee te gaan in dit corrigeren. Er wordt zo extra spanning opgebouwd in de rug- en nekspieren. Wat ook weer tot klachten leidt.

Professionele oogmeting absoluut noodzakelijk

Het is voor ons als opticien onbegrijpelijk hoe mensen soms met hun ogen omgaan’, aldus Matthijs Knepper van Optiek Kale in Nunspeet. ‘Ze kopen ergens op goed geluk een leesbrilletje of laten hun ogen meten bij de drogist. Je gaat toch ook niet voor je gebit naar de hoefsmid?’. Bij goede oogmeting wordt niet alleen gelet op beide ogen afzonderlijk, maar wordt ook zorgvuldig gekeken naar de samenwerking tussen de beide ogen. De te corrigeren sterkte van beide ogen kan heel verschillend zijn. In een goedkoop leesbrilletje zitten altijd twee gelijke glazen. Juist het niet goed samenwerken van beide ogen geeft veel klachten. ‘Bij professionele oogmeting wordt naar het totaalbeeld van de ogen gekeken. Zo kunnen ook vroegtijdig afwijkingen aan het oog zoals staar of glaucoom vroegtijdig gesignaleerd worden’, aldus Knepper.

Speciale aandacht voor kinderen

Juist kinderen kijken veel op smartphone of tablet. Soms al op heel jonge leeftijd. Dit vraagt extra aandacht voor het concentratievermogen bij kinderen. Als kinderen klagen over vermoeidheid of je ziet als ouder of leerkracht dat een kind moeite moet doen om zich te concentreren op een scherm, wees dan alert. Laat de ogen van je kind tijdig doormeten. ‘Oogmeting bij kinderen kan bij ons in de winkel in Nunspeet aan de Laan op een heel kindvriendelijke manier. Tegenwoordig vinden kinderen het meestal ook niet meer erg als ze een bril moeten dragen. Ze vinden het juist stoer en worden er niet meer om gepest, zoals vroeger nog wel gebeurde’ volgens Matthijs Knepper. Als kijkproblemen bij kinderen niet tijdig worden gesignaleerd kan dit tot allerlei klachten leiden en kunnen zelfs schoolresultaten hierdoor nadelig beïnvloed worden.

voor u geselecteerd

OKN-winkel-2019-feb-1690-LR

Optometrist

ZEISS-smartlife-foto

ZEISS Smartlife glazen

OKN-winkel-2019-feb-1969-LR

Onze 1 uur service

OKN-winkel-2019-feb-1850-LR

Multifocale brillenglazen

Welkom Optiek Kale

Laagdrempelig

Heb je nog vragen? Wij vertellen je graag meer, neem gewoon even contact op of kom langs!

Maak online een afspraak

Tijdens openingstijden kunt u ons altijd bellen op 0341-253383 (Nunspeet) of 038-3328836 (Kampen).  Uiteraard kunt u altijd langskomen bij de optiek, u bent van harte welkom!

Mijn reserveringen

    Geen producten toegevoegd aan de verlanglijst