Lensaanpassing

Het aanmeten van contactlenzen

Het aanmeten van contactlenzen is een zorgvuldig proces. Als eerste wordt de vorm van het oog vastgelegd door een corneatopograaf. Dit is een ultramodern apparaat dat heel nauwkeurig een “3D-plaatje” van het oog maakt. Hierdoor is het mogelijk om een lens aan te meten die het beste bij uw oog past. 

Om uit te leggen waarom het belangrijk is dat u zich laat adviseren door een erkend contactlensspecialist, moeten we even iets over het oog vertellen. Als je een contactlens op je oog plaatst ‘drijft’ deze als het ware op het hoornvlies (de cornea). Dit vlies is niet voorzien van bloedvaten. Dat betekent dat de zuurstof die de cornea nodig heeft uit de omringende lucht wordt gehaald en uit de traanlaag die over de cornea zit.

Als een lens niet goed past, wordt het hoornvlies afgesloten. Ook kom er dan geen nieuwe traanlaag tussen het hoornvlies en de contactlens.

Met een microscoop kunnen we beoordelen of de contactlens voldoende ruimte heeft Dit is met het blote oog niet te zien. Krijgt het oog onvoldoende zuurstof, dan kan vaatingroei in het hoornvlies ontstaan. Gevolg hiervan kan zijn dat het gezichtsvermogen op termijn afneemt. Het vervelende hierbij is dat deze schade aan het hoornvlies blijvend is. Herstel is niet meer mogelijk.

Beschadigingen aan het hoornvlies kunnen ook ontstaan door vuile lenzen. Ook het te lang dragen van contactlenzen kan tot beschadigingen van het hoornvlies leiden (een daglens draag je één dag , een weeklens maximaal zeven dagen, een maandlens moet je niet langer dan een maand gebruiken).

De contactlensspecialist let op het lensmateriaal, de kromming van de lens, de diameter van de lens en de gebruikte contactlensvloeistof. Als we een lens met een bepaalde kromming adviseren, betekent dat nog niet dat alle lenzen met die kromming passend zijn. Je ogen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Regelmatige controle van de lenzen is dan ook belangrijk. Wij adviseren dan ook om ieder halfjaar de ogen en de lenzen te laten controleren. Bij afwijkingen maken we bij zo’n controle een digitale foto van het oog. Zo kunnen we veranderingen opmerken en zonodig ingrijpen. Zo’n controle is van belang, ook al heb je geen klachten. Ook als er nieuwe ontwikkelingen zijn, houden wij je daar graag van op de hoogte. De contactlensspecialisten van Optiek Kale blijven continue op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de contactlensbranche.

voor u geselecteerd

Heb je nog vragen? Wij vertellen je graag meer, neem gewoon even contact op of kom langs!

Maak online een afspraak

Tijdens openingstijden kunt u ons altijd bellen op 0341-253383.  Uiteraard kunt u altijd langskomen bij de optiek, u bent van harte welkom!

Mijn reserveringen

    Geen producten toegevoegd aan de verlanglijst