Vergeet je zonnebril niet!

Vergeet je zonnebril niet!

 • Het is zomer, de zon schijnt.
 • Je gaat naar buiten, de zon in.
 • Maar….vergeet je zonnebril niet!

Waarom is die zonnebril belangrijk?

Omdat zonder goede bescherming de Uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. En dat moet je niet willen.

Blootstelling aan overmatige Uv-straling verhoogt het risico op staar.

Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat er door UV straling een groter risico ontstaat voor maculadegeneratie. Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

Schadelijk effect word opgebouwd.

Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode.

Een goede zonnebril is dan ook essentieel.

Je voorkomt er mee dat er schade gaat ontstaan.

Ook schade die zich op de langere duur ontwikkelt.

Tips voor een goede zonnebril: 

Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen.

Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril wel te letten op de volgende punten:

 • De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of  UV400.
 • De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
 • De glazen moeten goed gekleurd zijn. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding (absorptie).Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE en filter categorie 3. De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
 • Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden
 • De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van categorie 1 tot 4.
 • De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen. Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserende glazen te nemen. Polariserende glazen filteren horizontale reflecties en glinstering uit het beeld. Dit kan vooral handig zijn op het water, of in de auto, als zonlicht weerkaatst op natte weggedeelten. Goed advies bij een opticien mag u verwachten dat deze verstand heeft van brillen. Ook van zonnebrillen. Laat u dus adviseren, ook over een zonnebril, door een vakman/vrouw.
 • Bij Optiek Kale in Nunspeet hebben ze verstand van brillen. Van zonnebrillen en van zonnebrillen op sterkte. Bij Optiek Kale kunt u terecht voor brillen die voldoen aan de eisen, zoals die hierboven zijn beschreven.
 • Natuurlijk kun je een zonnebril aanschaffen bij een drogist of op de markt. Maar let dan wel op de bovengenoemde punten.

voor u geselecteerd

optiek-kale-webbeeld-home-11

Een complete merkbril vanaf €159!

Paul & Joe

Paul & Joe

OKN-winkel-2019-feb-1681-LR

I Scription Scherper beeld

OKN-winkel-2019-feb-1579-LR

Opticien aan huis

Heb je nog vragen? Wij vertellen je graag meer, neem gewoon even contact op of kom langs!

Maak online een afspraak

Tijdens openingstijden kunt u ons altijd bellen op 0341-253383 (Nunspeet) of 038-3328836 (Kampen).  Uiteraard kunt u altijd langskomen bij de optiek, u bent van harte welkom!

Mijn reserveringen

  Geen producten toegevoegd aan de verlanglijst