Bijziendheid

Bijziendheid is een sterk toenemend probleem,

bij vooral jonge mensen.  Helaas wordt het door velen nog steeds teveel onderschat…

Bijziendheid (Myopie) ontstaat meestal al op jonge leeftijd. Bij kinderen / tieners in de groei neemt de brilsterkte geleidelijk toe. Dit komt, doordat de oogbol aan de achterkant uitrekt. Door dit uitrekken wordt bij hen de afstand van de lens tot het netvlies zo’n 3 millimeter langer. Om dit te kunnen corrigeren hebben deze jonge mensen vaak een bril nodig met een sterkte van min 6 of meer!

De cijfers zijn verontrustend:

In Nederland is van de zestigers 1 op de 4 mensen bijziend, van de veertigers 1 op de 3 mensen en van de twintigers zelfs 1 op de 2 mensen… In Azië is het nog erger: ruim 90 procent van de tieners en jongeren is daar bijziend. Onderzoekers van het Erasmus MC wijten dit deels aan het onderwijssysteem in bijv. China. De middelbare scholieren studeren (dus: lezen!) daar van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Mede hierdoor wordt de bijziendheid bij tieners daar versterkt. Een andere oorzaak is het frequente gebruik van computerschermen, tablets en smartphones in Azië. Door het turen daarop, neemt de bijziendheid in versterkte mate toe.

Schermpjescultuur

Inmiddels is het ook een Europees probleem… De ‘schermpjescultuur’ is hier immers ook volledig ingeburgerd! Daarom pleiten de onderzoekers ervoor, kinderen en jongeren meer tijd buiten door te laten brengen i.p.v. binnen achter een beeldscherm. Daglicht heeft een positief effect op de oogconditie van jonge mensen. Wetenschappers hebben de indruk dat bij zonlicht meer dopamine vrijkomt in het netvlies. Dit kan voorkomen dat de oogbol uitrekt. Daarom wordt aanbevolen, kinderen twee uur per dag buiten te laten spelen. Alleen fel zonlicht kan gevaarlijk zijn voor de ogen. Laat uw kind dus ’s zomers een bril met meekleurende glazen dragen of een zonnebril op sterkte. Optiek Kale heeft veel keus in deze brillen en wij hebben ze ook met jeugdige, vlotte monturen!

Neem bijziendheid serieus!

Wanneer bijziendheid niet serieus wordt genomen, kunnen ongeneeslijke aandoeningen ontstaan… Voorbeelden zijn: staar, afsterven van zintuigen in het netvlies of loslaten van het netvlies. Dit kan voorkomen worden door bijziendheid tijdig te signaleren. Kom minstens 1 keer per jaar met uw kind naar onze winkel aan de Laan in Nunspeet. Bij de (altijd gratis!) oogmeting kunnen wij dan vaststellen of de ogen in goede conditie zijn. Misschien moet de brilsterkte aangepast worden. Of zijn corrigerende glazen vereist. Zeker bij bijziendheid geldt: ‘Voorkomen is beter dan genezen!’

Gezondheid van (kinder)ogen heeft bij Optiek Kale de grootste prioriteit. Omdat ogen een leven lang mee moeten!

voor u geselecteerd

lenzen vloeistof

Probeer nu lenzen

OKN-winkel-2019-feb-1690-LR

Optometrist

OKN-winkel-2019-feb-1662-LR

Misleidende reclames, dure brillen

zorgverzekeringen

Vergoedingen zorgverzekering

OKN-winkel-2019-feb-2031-LR

‘u hebt last van staar’, ‘Oh en wat nu?’

Heb je nog vragen? Wij vertellen je graag meer, neem gewoon even contact op of kom langs!

Maak online een afspraak

Tijdens openingstijden kunt u ons altijd bellen op 0341-253383 (Nunspeet) of 038-3328836 (Kampen).  Uiteraard kunt u altijd langskomen bij de optiek, u bent van harte welkom!

Mijn reserveringen

Productnaam Eenheidsprijs
Geen producten toegevoegd aan de verlanglijst